პურის ერთეულების (პე) ცხრილი

ტიპი 1 დიაბეტის მქონე პაციენტებისთვის


ქეთი დეკანოზიშვილი

პურის ერთეული (პე, ნახშირწყლების ერთეული)  - პირობითი ერთეული, რომელიც შემუშავებულია გერმანელი დიეტოლოგების მიერ საკვებ პროდეუქტებში ნახშირწყლების რაოდენობის განსასაზღვრად. ერთი პე=10-12 გრამ ნახშირწყლებს ან 20 (25) გრამ პურს.

 

შაქრიანი დიაბეტის დროს პურის ერთეულების განსაზღვრა წარმოადგენს გლიკემიური კონტროლის უზრუნველყოფის ძირითად პრინციპს. 

მარცვლეულის, ხორბლის ფქვილის პროდუქტები

მარცვლეულებს, მათ შორის, შვრიას, ქერს, ხორბალს გააჩნიათ ნახშირწყლების საკმაოდ მაღალი კონცენტრაცია. მიუხედავად ამისა, შაქრიანი დიაბეტის მქონე პაციენტებისთვის, აღნიშნული პროდუქტების მიღება აუცილებელია.

 

მიიღეთ ხსენებული პურის ერთეულები ექიმის დანიშნულების მიხედვით,  დროულად აკონტროლეთ სისხლში შაქრის დონე და იგრძენით თავი უსაფრთხოდ.

პროდუქტი

პროდუქტის რაოდენობა ერთ „პე“-ზე

თეთრი პური

1 ნაჭერი, 1 სმ.

20 გრამი

შავი პური

1 ნაჭერი, 1 სმ.

25 გრამი

ცეხვილი პური

1 ნაჭერი, 1,3 სმ.

30 გრამი

ორცხობილა

1 მუჭა

15 გრამი

კრეკერები (მარილიანი)

---

15 გრამი

ბლინი

1 ცალი

30 გრამი

„ვარენიკი“ ხაჭოთი

4 ცალი

50 გრამი

„პელმენი“

4 ცალი

50 გრამი

ფქვილი

1 სავსე სუფრის კოვზი

15 გრამი

მაკარონი (უმი)

1–2 სუფრის კოვზი

15 გრამი

მაკარონი (მოხარშული)

2–4 სუფრის კოვზი

50 გრამი

ბურღულეული (ნებისმიერი, ნედლი)

1 სუფრის კოვზი

15 გრამი

ფაფა (ნებისმიერი)

2 სავსე სუფრის კოვზი

50 გრამი

სიმინდი (საშუალო)

0,5 ტარო

100 გრამი

სიმინდი (დაკონსერვებული)

3 სუფრის კოვზი

60 გრამი

სიმინდის ფანტელი

4 სუფრის კოვზი

15 გრამი

ბატი-ბუტი

10 სუფრის კოვზი

15 გრამი

შვრია

2 სუფრის კოვზი

20 გრამი

 

 

 

რძის პროდუქტები

რძე და რძის პროდუქტები კალციუმის და ცხოველური ცხიმის წყაროა. ისინი შეიცავენ ყველა სახეობის ვიტამინებს, განსაკუთრებით კი А და В2-ს. დიეტური კვების დროს უპირატესობა ენიჭება დაბალცხიმიან რძის პროდუქტებს. რაც შეეხება მოუხდელ რძეს, დიაბეტის დროს, სჯობს დაივიწყოთ. J

პროდუქტი

პროდუქტის რაოდენობა ერთ „პე“-ზე

რძე

1 ჭიქა

200 მლ.

კეფირი

1 ჭიქა

250 მლ.

ნაღები

1 ჭიქა

200 მლ.

მაწონი

1 ჭიქა

200 მლ.

„იოგურტი“ (ნატურალური)

1 ჭიქა

200 მლ.

ხაჭო

---

200 გრამი

ბოსტნეული, პარკოსნები, თხილეული

შაქრიანი დიაბეტის მქონე პაციენტებისთვის აუცილებელია ბოსტნეული, პარკოსნები და თხილეული, რადგანაც ისინი ხელს უწყობენ სისხლში გლუკოზის დონის კონტროლს და გულსისხლძარღვთა ავადმყოფობების განვითარების რისკის აქვეითებენ.  ამასთანავე, ამდიდრებენ ორგამიზმს ისეთი  მიკროელემენტებით, როგორიცაა: კალიუმი, უჯრედისი და ცილა. მიეჩვიეთ შუალედებში სახამებლით ნაკლებად გამდიდრებული ბოსტნეულის ჭამას. 

პროდუქტი

პროდუქტის რაოდენობა ერთ პე“-ზე

უმი და მოხარშული კარტოფილი (საშუალო)

1 ცალი

75 გრამი

კარტოფილის პიურე

2 სუფრის კოვზი

90 გრამი

შემწვარი კარტოფილი

2 სუფრის კოვზი

35 გრამი

„ჩიფსები“

---

25 გრამი

სტაფილო (საშუალო)

3 ცალი

200 გრამი

ჭარხალი (საშუალო)

1 ცალი

150 გრამი

პარკოსნები (ხმელი)

1 სუფრის კოვზი

20 გრამი

პარკოსნები (მოხარშული)

3 სუფრის კოვზი

50 გრამი

ბარდა (ცოცხალი)

7 სუფრის კოვზი

100 გრამი

ლობიო (მოხარშული)

3 სუფრის კოვზი

50 გრამი

თხილეული

---

60–90 გრამი
(
ჯიშის მიხედვით)

კვახი, გოგრა

---

200 გრამი

ხილი და კენკროვანი (კანით და კურკით)

შაქრიანი დიაბეტის დროს არ არის შეზღუდული ხილის სახეობის უმეტესობა. გამონაკლისია: ბანანი, ყურძენი, საზამთრო, ნესვი, ანანასი, მანგო, ლეღვი და თუთა. კენკროვანი კულტურები კი თავისუფლად შეგიცვლით  ტკბილ დესერტს. უპირატესობა მიანიჭეთ ალუბალს, ხენდროს, ხურტკმელს და შავ მოცხარს, რომლებიც განსაკუთრებით დიდი რაოდენობით С-ვიტამინს შეიცავენ.

პროდუქტი

პროდუქტის რაოდენობა ერთ პე“-ზე

გარგარი

2–3 ცალი

110 გრამი

კომში (დიდი)

1 ცალი

140 გრამი

ანანასი (ერთი ჩამონაჭერი)

1 ნაჭერი

140 გრამი

საზამთრო

1 ნაჭერი

270 გრამი

ფორთოხალი (საშუალო)

1 ცალი

150 გრამი

ბანანი (საშუალო)

0,5 ცალი

70 გრამი

ყურძენი (საშუალო მარცვლები)

12 ცალი

70 გრამი

ალუბალი

15 ცალი

90 გრამი

ბროწეული (საშუალო)

1 ცალი

170 გრამი

გრეიპფრუტი (დიდი)

0,5 ცალი

170 გრამი

მსხალი (პატარა)

1 ცალი

90 გრამი

ნესვი

1 ნაჭერი

100 გრამი

მაყვალი

8 სუფრის კოვზი

140 გრამი

ლეღვი

1 ცალი

80 გრამი

კივი (დიდი)

1 ცალი

110 გრამი

 (საშუალო)

10 ცალი

160 გრამი

ლიმონი

3 ცალი

270 გრამი

ჟოლო

8 სუფრის კოვზი

160 გრამი

მანგო (პატარა)

1 ცალი

110 გრამი

მანდარინი (საშუალო)

2–3 ცალი

150 გრამი

ატამი (საშუალო)

1 ცალი

120 გრამი

ქლიავი (საშუალო)

3–4 ცალი

90 გრამი

მოცხარი

7 სუფრის კოვზი

120 გრამი

ხურმა (საშუალო)

0,5 ცალი

70 გრამი

ბალი

10 ცალი

100 გრამი

მოცხარი

7 სუფრის კოვზი

90 გრამი

ვაშლი (პატარა)

1 ცალი

90 გრამი

ჩირი

ბანანის

1 ცალი

15 გრამი

ქიშმიში

10 ცალი

15 გრამი

ლეღვის

1 ცალი

15 გრამი

გარგრის, „კურაგა“

3 ცალი

15 გრამი

შავი ქლიავის

3 ცალი

20 გრამი

ვაშლის

2 სუფრის კოვზი

20 გრამი

სასმელები

შაქრიანი დიაბეტის დროს, ისევე როგორც საკვებ პროდუქტებში, სასმელებშიც უნდა მიაქციოთ ყურადღება გლუკოზის შემცველობას. ტკბილ სასმელებზე მოგიწევთ უარის თქმა. რეკომენდირებულია ნატურალური წვენების მიღება გლიკემიური ინდექსის გათვალისწინებით. აგრეთვე სასარგებლოა მწვანე ჩაი, რომელიც დადებით გავლენას ახდენს ორგანიზმში არტერიული წნევისა და ქოლესტერინის დონის დაწევაზე. 

პროდუქტი

პროდუქტის რაოდენობა ერთ „პე“-ზე

კომბოსტოს წვენი

2,5 ჭიქა

500 გრამი

სტაფილოს წვენი

2/3 ჭიქა

125 გრამი

კიტრის წვენი

2,5 ჭიქა

500 გრამი

ჭარხლის წვენი

2/3 ჭიქა

125 გრამი

ტომატის წვენი

1,5 ჭიქა

300 გრამი

ფორთოხლის წვენი

0,5 ჭიქა

110 გრამი

ყურძნის წვენი

0,3 ჭიქა

70 გრამი

ალუბლის წვენი

0,4 ჭიქა

90 გრამი

მსხლის წვენი

0,5 ჭიქა

100 გრამი

გრეიპფრუტის წვენი

1,4 ჭიქა

140 გრამი

მოცხარის წვენი

0,4 ჭიქა

80 გრამი

ხენდროს წვენი

0,7 ჭიქა

160 გრამი

ჟოლოს წვენი

0,75 ჭიქა

170 გრამი

ქლიავის წვენი

0,35 ჭიქა

80 გრამი

ვაშლის წვენი

0,5 ჭიქა

100 გრამი

ბურახი

1 ჭიქა

250 მლ.

მზა პროდუქტები

პროდუქტი

პროდუქტის რაოდენობა ერთ პე“-ზე

ბორში

2 ულუფა

400 გრამი

წითელი ლობიო (მზა პროდუქტი)

½ ჭიქა

100 გრამი

კოტლეტი

2 ცალი

100 გრამი